Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historia


ÖFS Historia

Östersund - Frösö Slalomklubb är en av sveriges mest framgångsrika alpina klubbar.

Här nedan kan du läsa lite om klubbens historia.

ÖFS bildades den 14 november 1951. Detta sedan utföråkarenusiaster inom IFK Östersund och Frösö IF beslutade sig för att slå ihop sig och bilda en specialklubb inom alpint. Orsaken var att utförsåkarna i de två klubbarn tykte att de hamnade lite bakom de övriga sektionerna och dessutom kände man av trycket från kanonerna i Åre. Clas Peyron valdes till klubbens första ordförande.

ÖFS var med och byggde släpliften i Gustavsbergsbacken 1952. Intiativtagare var Curt Bjureberg, krögare på Aspnäs Värdshus och klubbmästare i ÖFS. Liften hade då en kapacitet av 400 personer i timmen. Sammanlagt kostade den 60.000 kr att bygga och finansieringen klarades av genom att Östersund och Frösön tecknade var sin andel på 15.000 kr i projektet och ÖFS satsade lika mycket.  Liften på den tiden var den största i sitt slag i Sverige.

Den första åkare som tog SM-medalj för ÖFS var Stig Sollander i strörtlopp 1952. Totalt har ÖFS tagit 36 SM-medaljer och är därmed Sveriges mesta SM-klubb.

Stig Sollander tog också hem den allra första olympiska bronsmedaljen i alpint den 31 januari 1956 i Cortina. Vid 50-årsjubileumet den 31 januari 2006 hölls en ceremoni i Rådhuset där ÖFS, J/H Skidförbund och Östersunds Kommun uppvaktade.

ÖFS har fostrat många mästare. Från Åke Nilsson, Stig Sollander, Anita Olsson, Peter Risrner, Vivianne Wassdahl, Lena och Lotta Sollander, Gudmund Söderin, Torsten och Björn Jakobsson, Kerstin Hansson, Camilla Nilsson, Kristina Andersson, Ylva Nowén och Anna Ottosson.

Anna Ottosson tog den 24 februari 2006 hem klubbens andra olympiska medalj. Nu i storslalom i Turin i OS! Många av klubbens medlemmar tog emot Anna på Östersunds tågstation med jubel, flaggor, blommor och tårta. Tidningar och tv var också på plats. Länsstyrelsen och Östersunds Kommun stod som arrangör för ceremonin i Badhusparken den 1 mars 2006 då ca. 6.000 invånare slöt uppför att hylla anna Ottosson och de andra OS-deltagarna från länet!

23-27 mars 2006 stod ÖFS tillsammans Åre SLk som arrangör av alpina SM. PSL kördes i Gustavsbergsbacken, övriga grenar i Åre. Tävlingarna togs emot mycket positivt av deltagarna och Skidförbundet gav beröm!

Uppdaterad: 18 APR 2018 23:30

ÖFS Sponsorer:

 

Berners logo

Spektrum logo

Jämtkraft

Svensk Cater

 

Bingohallen Östersund

Postadress:
Östersund-Frösö SLK - Skidor
Vintervägen 16
83245 Frösön

Besöksadress:
Vintervägen 16
83245 Frösön

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link